Satranç öğretiminin en zor olduğu dersler başlangıç dersleridir. Bu dönemde satranca yeni başlayan öğrencilere konuların daha iyi anlatabilmek ve satrancı sevdirebilmek için: Türkiye Satranç Federasyonu tarafından hazırlanan satranç tanıtım filmi izletilmekte ayrıca satranç oynama ile edinilecek kazanımlar anlatılmaktadır. Buna benzer öğrencilere ilginç gelecek değişik etkinlikler mat konusuna kadar devam etmektedir. Mat konusundan sonra öğretmen etkinlikleri satranç tahtası üzerinde öğrencilerin katılımıyla yapılmaktadır.
Kullanılan Satranç Öğretme Yöntemleri: Sunuş, Keşif ( Buluş ), Gösterip-yaptırma, Soru-cevap, Dramatizasyon ve Karma yöntemlerdir.
Satranç eğitiminde öğrencinin sağladığı kazanımları diğer alanlarda da gösterebildiği için daha çok buluş yolu ile öğretim yöntemi kullanılmaktadır. Buluş yolu ile öğretmede öğrenciler örnekleri inceleyerek kavram ve genellemelere ulaşırlar. Öğrencilerin örnek üzerinde gerekli işlemleri yapması sağlanmaktadır. Bu işlemler ile ilgili sorular öğrencilere sorulmaktadır. Örnek: Kale matında hangi hamleyi yaparsınız? Bu hamleyi niçin yaptın gibi sorular sorulmaktadır.
Öğrenciler kendi bilgilerine göre mat yapmaya çalışmakta öğretmen birkaç dakika bekledikten sonra hangi hamlenin yapılması gerektiğini, bunun nedenini sormaktadır. Ne yapılması gerektiği konusunda ipucu vermekte öğretmen daha sonra bu matı kendisi yaparak öğrenmeyi daha kalıcı kılmakta ve gerekli açıklamaları yapmaktadır.
Öğretmen, öğrenciyi başarma duygusunu tadabileceği problemlere yöneltmektedir. Öğrenci çözüme doğru adım adım kendi buluşları ile ulaşmaktadır. Öğrencinin, öğrenmeye hazır olmasını sağlamak amacıyla merak ve başarı gibi içgüdüleri kullanılmaktadır.
Öğrencinin merak duymasını sağlamak üzere sorulan problemlerin aşırı yükten dolayı bir bezginlik veya aynı şeylerin tekrarından dolayı bir bıkkınlık oluşturmamasına özen gösterilmektedir. Verilecek problemler ve seçilen sorular, genel hedefe ve öğrencinin zihinsel gelişimine uygun seçilmektedir. Problemlerde ne istendiği net bir şekilde belirtilmektedir.
Ayrıca, Konya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Satranç İl Temsilciliği Yıllık Faaliyet Programında yer alan satranç turnuvalarından uygun olanlarına öğrencilerin katılması için teşvik edilmekte ve oluşturulan okul satranç takımıyla haftanın belirli günlerinde ve öğlen aralarında çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca öğrenciler satranç bilgilerine göre kategorilere ayrılarak gelişmeleri hızlandırılmaktadır. Satranç oyunlarını geliştirmeleri için yararlanabilecekleri internet siteleri tavsiye edilmektedir.
Kitlesel başarıyı hedefleyen Esentepe Koleji; nitelikli eğitim anlayışı ile bilim, teknoloji, yabancı dil, kültür-sanat, spor ve sosyal faaliyetler alanlarında başarılı nesiller yetiştiriyor.
2000 yıllından itibaren eğitim hizmetlerini sürdüren Esentepe Koleji, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, ülke değerlerine sahip, yaratıcı, üretken, dünya ile kucaklaşabilecek değerlerle bezenmiş bireyler yetiştirmek amacıyla hizmet vermeye devam etmektedir.
Selçuk Üniversitesi Alaeddin Keykubat
Kampüsü Yanı Selçuklu/KONYA
Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin tüm hakları saklıdır.
İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.